Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A klímaberendezés anatómiája

A klímaberendezés anatómiája

Csak bekapcsoljuk a légkondicionálót, és élvezzük ahogy csodálatos módon hűti vagy fűti a szobát, igaz?

Az elmúlt évtizedekben a légkondicionálók inkább szükségszerűséggé, mint luxussá váltak az életünkben - találkozunk velük munkahelyen, otthon, és akkor is, ha kint vagyunk a szabadban. Azonban, hacsak nem mérnök vagy egyéb szakemberek vagyunk, valószínűleg soha nem gondoltunk volna túl sokat arra hogy hogyan is működnek. Csak bekapcsoljuk a légkondicionálót, és élvezzük ahogy csodálatos módon hűti vagy fűti a szobát, igaz?

A készülék működésének megértésével tudjuk módosítani a beállításokat úgy, hogy csökkentsük az üzemeltetési költségeket.
 

Kezdjük egy anatómiai leckével.

Azt gondolhatja, hogy a légkondicionáló egy szép, rendezett doboz a falon (vagy a tetőn), kívülről pedig egy kültéri egységgel - de biztos lehet benne, hogy ennél sokkal többről szól a rendszer. Függetlenül attól, hogy milyen típusú légkondicionálóról beszélünk (osztott rendszerű, multi vagy csatornás), minden légkondicionálónak ugyanazok a kulcsfontosságú alkatrészei lesznek. Ezeket az alábbiakban bontottuk le, hogy tudd mindegyik célját.

Párologtató. 
Ez lényegében a beltéri egységben található tekercs, amelyen keresztül hűtőközeg folyik át. Hűtés üzemmódban a ventilátor segítségével a beltéri egység folyamatosan beszívja a forró levegőt ezekre a hűtő párologtató tekercsekre, és jóval alacsonyabb hőmérsékleten fújja vissza a helyiségbe. Amint a hűtőközeg elnyeli a hőt, folyadékból gázzá alakul.

Kompresszor. Szóval, mi történik a bent gyűjtött hővel? Nos, csöveken keresztül jut el a kültéri egységben elhelyezett kompresszorhoz. A kompresszor fő feladata az alacsony nyomású hűtőgáz nagynyomású hűtőgázzá történő összenyomása, így a hőt kívülről el lehet juttatni.

Kondenzátor. Ez egy második tekercs, amely a kültéri egységben található, amely forró, sűrített hűtőközeggázt fogad. Egy második ventilátor segítségével ezt a hőt a külső légkörbe juttatja, a hűtőgázt folyadékká kondenzálva.

Expanziós szelep. Ez a puzzle utolsó kulcsfontosságú darabja. Egyszerűbben fogalmazva, a hűtőközeg beáramlásának szabályozására szolgál (a ciklus újrakezdése).

Kombinálja a legfontosabb elemeket, és mi történik? Nos, a rendszere lényegében hőcserélő hurkon működik. Az egység tekercsében lévő hűtőközeg a beltéri és a kültéri egységek között mozog, hőt szállítva egyik helyről a másikra. Nyáron a hő otthonából szívódik fel, kívülről pedig kimerül, hűvösebbé téve otthonát. Télen a hő a külső levegőből szívódik fel, és otthona fűtésére szolgál.


A hűtőközegek szerepe.

Korábban említettük a hűtőközegeket, mivel ezek alapvetőek a légkondicionáló folyamat szempontjából - de mitől olyan különlegesek a hűtőközegek? Elsősorban azon múlik, hogy ilyen könnyen tudnak váltani a gáz és a folyékony állapot között.A leggyakoribb hűtőközegek manapság az R-32 és az R-410A. Noha mindkettő fluorozott szénhidrogén (HFC), az R-32 azért jobb megoldás, mert lényegesen alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik (GWP) - és ezt használja a legtöbb Daikin légkondicionáló. Valójában a Daikin volt az első, amely még 2012-ben bevezette az R-32-et, és a más gyártók általi elfogadás megkönnyítése érdekében a Daikin ingyenes hozzáférést biztosított az R-32 szabadalomhoz más gyártók számára. Ez azt tükrözi, hogy a Daikin támogatja a Kigali-megállapodást, a HCFC-k fokozatos megszüntetésére és a légkondicionáló hűtőközegek környezeti hatásainak csökkentésére irányuló globális kezdeményezést. Ma az R-32 hűtőközegeket használó Daikin egységeket világszerte több mint 70 országban értékesítik.

 

 

Ne felejtsük el, hogy a nedvesség is számít.

A fűtésről és hűtésről fontos tényező a levegőben lévő vízgőz mennyisége (páratartalom). Az emberi test nehezebben képes „önhűlni” nedves környezetben - így hűtés közben egy légkondicionáló is párátlanítja a levegőt. Másrészt azok, akik asztmásak vagy allergiásak, túl száraz, ingerlékeny és kényelmetlen levegőt szívhatnak be. A mai modern légkondicionálók, olyan funkciókat integrálnak, amelyek kiegyenlítik a beltéri páratartalmat, így ideálisabb és kényelmesebb környezetet teremtenek.

Egyes légkondicionálók szintén hatékonyan szűrhetik a levegőt. Például a Daikin split rendszerek Sensitive Choice típusúak, köszönhetően a fejlett titán-apatit szagtalanító légtisztító szűrő beépítésének. Ezek a szűrők nemcsak a legtöbb mikroszkopikus levegőben lévő részecskét csapdába ejtik, hanem segítenek a szagok lebontásában, a baktériumok elnyelésében és deaktiválásában is, így kiváló lehetőségek azok számára, akik aggódnak a belélegzett levegő tisztasága miatt.

 

Forró levegő emelkedik ... mit jelent ez?

Az egyik tudományos elv, amelyet érdemes figyelembe venni a légkondicionálás kapcsán, az a tény, hogy a meleg levegő emelkedik. Ennek oka, hogy a levegő felmelegedésével kevésbé sűrűbbé válik, mint a körülötte levő levegő - és ugyanúgy a tetejére úszik, mint egy parafa a vízben.

Ha osztott rendszerrel rendelkezik, akkor amikor a rácsokat hűtési üzemmódban állítja be, irányítsa a mennyezet felé, hogy a levegő természetes módon lehulljon, hogy lehűtse az egész teret. Télen, amikor fűtési üzemmódba kell állítani, döntse le a rácsokat, hogy a meleg levegő felmelegítse a lábujjaktól kezdődő helyet, mielőtt a meleg levegő felemelkedik.
 

 

Van még kérdése a légkondicionálás tudományával kapcsolatban? Szakértőink örömmel segítenek elmagyarázni a csínját-bínját - lépjen kapcsolatba velünk: + 36 70 2 435 222