Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Daikin: A technológia, amit belélegzel

Daikin: A technológia, amit belélegzel
Naponta átlagosan 8000 liter levegőt lélegzünk be körülbelül 21 000 belélegzésben. Ahogy aggódunk amiatt, hogy mit eszünk és iszunk, vagy akár a városaink levegőminősége miatt, tisztában vagyunk azzal, hogy mit lélegzünk otthon?

Tudtad, hogy a beltéri levegő szennyezettebb, mint a kültéri?

A beltéri levegő 2-5-ször szennyezettebb, mint kívül, számos tanulmány szerint, köztük az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) tanulmánya szerint.. Ehhez hozzáadódik az a tény, hogy az úgynevezett "beltéri generáció" tagjai vagyunk, vagyis időnk 90% -át zárt helyeken töltjük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Beltéri levegőminőség

A beltéri levegőminőség (CAI) az a kifejezés, amellyel az épületek belsejében lévő levegő természetére utalunk, ami befolyásolja az utasok egészségét és jólétét. Ezt a minőséget a levegőben lévő szennyező anyagok szintje határozza meg. Reprezentatív mutató a lebegő részecskék vagy a részecskék (PM), amelyek a levegőben lebegő szerves és szervetlen anyagok szilárd és folyékony részecskéinek keveréke.

A részecskéket aerodinamikai átmérőjük szerint osztályozzák PM-ben10 (átmérője kevesebb, mint 10 μm), úgynevezett finom és durva; PM2.5 (kevesebb, mint 2,5 μm), amelyet finom részecskéknek neveznek; és PM0.1 (legfeljebb 0,1 μm), ultrafinom részecskéknek nevezik. Ez az utolsó két csoport a legveszélyesebb az egészségre, mivel könnyebben beléphetnek a tüdőbe.

Szennyező anyagok

Az általunk leggyakrabban látogatott épületeken belül (otthonok, irodák, szabadidőhelyek, iskolák ...) többféle szennyeződési forrást találunk mind a belsejében lévő elemek, mind más, kívülről érkező vegyületek között.

Az épületben található szennyező anyagok között a következőt találjuk:

 • Dohányfüst.
 • Allergének, például növényi pollen, állati részecskék vagy atkák.
 • Szén-monoxid, nitrogén-oxid, szálló por vagy néhány illékony szerves vegyület, amelyek fűtőberendezésekből és melegvíz-termelésből származnak, vagy a konyhából.
 • Nedvesség, amely gombákat és penészt eredményez
 • Illékony szerves vegyületek által kibocsátott egyes építési vagy tisztítószerek, bútorok, dekoráció, DIY stb.

Az épület külsejéről szűrhető:

 • Radon, egy természetben előforduló gáz, amely jelen van a talajokban és a sziklákban. Amikor a levegőbe kerül, radioaktív részecskéket bocsát ki, amelyek kis repedéseken keresztül bejuthatnak az épületbe. Nagy koncentrációban veszélyes az egészségre.5
 • Légszennyező anyagok autókból, kéményekből vagy ipari folyamatokból.6

Káros hatások az egészségre

A beltéri szennyezésnek való tartós kitettség problémákat okozhat az egészségünkben, különösen gyermekeknél, például a szem, az orr vagy a torok irritációja, fejfájás vagy légzési problémák. Ezért elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a belélegzett levegő minőségéről. Ehhez a szakértők7 természetes szellőztetést javasolnak, de a technológiára is támaszkodnak.

Daikin, a technológia, amit belélegzel

A Daikinnél évek óta aggódunk amiatt, hogy olyan berendezéseket kínálunk, amelyek nemcsak éghajlati tereket kínálnak, hanem jobb minőségű levegőt is nyújtanak. A szellőzés, a levegőfeldolgozás, a párásítás vagy a szűrés a Daikin berendezések és rendszerek alapvető összetevői, amelyek segítenek tisztítani és tisztítani.

Beltéri légszennyező anyagok és részecskék

A megfelelő rendszerrel (légkondicionálás, szellőzés, légtisztító) légszennyező anyagok, például pollen, spórák, cementpor, baktériumok, vírusok és baktériumok szűrhetők.

Minél kisebbek ezek a részecskék, annál veszélyesebbek az egészségünkre. Ezért a szálló por (PM) mérete alapján különböző kategóriákba sorolható.

Részecskék és lerakódási területek

Minél kisebb és könnyebb egy részecske, annál hosszabb ideig marad a levegőben.

• PM10 : minden részecske legfeljebb 10 μm (0,01 mm)

Az emberi légzőrendszer orrában és garatában lerakódnak.

• PM2.5 : minden részecske legfeljebb 2,5 μm (0,0025 mm)

Elég kicsik ahhoz, hogy elérjék a tüdőt.

• PM1 : minden részecske legfeljebb 1 μm (1 mikron)

Elég kicsik ahhoz, hogy átkeljenek az alveolusok sejtmembránjain, elérjék a véráramot és halálos betegségeket hozzanak létre.

Károsságuk (a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázata), állandóságuk és gyakoriságuk miatt a 2,5 μm-nál (azaz PM) kisebb részecskék2.5 és PM1a legnagyobb figyelmet igénylik.

A beltéri környezet minőségének összetevői

 1. Szellőztetés: garantálja a friss és tiszta levegő ellátását.

 2. Energia-visszanyerés: energiát takarít meg azáltal, hogy hőt és páratartalmat továbbít a levegőáramok között, ezáltal segítve a táplevegőnek a kívánt beltéri körülményekhez való igazítását a hőmérséklet és a páratartalom tekintetében.

 3. Légkezelés: Biztosítja a beltéri HVAC berendezések energiahatékonyságának optimalizálásához szükséges légkondicionálást.

 4. Párásítás: biztosítja, hogy a kondicionált tér a kívánt páratartalommal rendelkezzen.

 5. Szűrés: Tiszta és egészséges levegőt biztosít a pollen, a por, a szagok és más egészségre káros szennyeződések szűrésével.

Nézzük meg részletesebben a szellőzést és a szűrést, két olyan összetevőt, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a beltéri levegő minőségéhez.