Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan működik a légkondicionáló?

Hogyan működik a légkondicionáló?
A környezeti változók és az egyes változók által meghatározott termikus állapotok ellenőrzése egyre inkább szükségessé válik az életminőség javítása érdekében. A köztük lévő egyensúly határozza meg testünk termikus érzését és a kényelem szintjét

Hőmérséklet-szabályozás

Jelenleg a környezeti változók szabályozására leggyakrabban használt rendszer a légkondicionáló rendszerek. A hőmérséklet, a páratartalom és a szellőzés teljes szabályozása, valamint a környezet gondozása a légkondicionáló vállalatok számára ebben az időben a legnagyobb kihívássá vált.

Légkondicionálás

Ez az a levegőkezelési folyamat, amelyben a hőmérsékletet, a páratartalmat, a tisztítást és az eloszlást egyidejűleg szabályozzák, hogy megfeleljenek a légkondicionált tér igényeinek.

A termikus kényelmet a teljes fizikai jólét érzéseként értjük, a hőcsere egyensúlya szempontjából. Zárt környezetben négy környezeti tényező van, amelyek közvetlenül beavatkoznak a termikus kényelembe: a levegő hőmérséklete, páratartalma, légmozgása és levegőtisztaság.

 

Hőmérséklet-szabályozás

A levegő hőmérséklete közvetlenül kapcsolódik a két test közötti hőcseréhez, ebben az esetben az egyént körülvevő levegő és bőre között. A megfelelő hőmérséklet-szabályozás kiküszöböli a szállás erőfeszítéseit, nagyobb kényelmet és fizikai jólétet ér el.

 

Páratartalom-szabályozás

Az emberi test hőjének nagy része eloszlik a bőrön keresztüli párolgás (verejték) révén. Ha a környezet páratartalma meghalad bizonyos szinteket, akkor nem lesz kényelemérzet.

 

Légmozgás és keringés

A légáramok közvetlenül beavatkoznak az emberek hőérzetében, így minél nagyobb a légsebesség, annál nagyobb a hőáteresztési kapacitásunk és az izzadási kapacitásunk.

 

A levegő szűrése, tisztítása és tisztítása

A levegő tisztaságát a helyiség levegője megújításával érik el, és a részecskeszennyező anyagok szűrőkkel vagy más eszközökkel történő eltávolításával és/vagy szellőztetéssel szabályozzák.

Hűtési ciklus

Ebben a ciklusban olyan hűtőközeg kering, amelynek feladata egy bizonyos környezet hőmérsékletének csökkentése vagy fenntartása a környezet hőmérséklete alatt. Ehhez a hőt ki kell vonni a hűteni kívánt térből, és át kell vinni egy másik testbe, amelynek hőmérséklete alacsonyabb, amely különböző állapotokon vagy körülmények között megy keresztül. Ezeket a változásokat "folyamatoknak" nevezik.

A hűtőközeg kezdeti állapotban vagy állapotban indul, egy meghatározott sorrend szerint folyamatok sorozatán megy keresztül, és visszatér a kezdeti állapotába. Ennek a folyamatsorozatnak az egészét "hűtési ciklusnak" nevezik. Az egyszerű hűtési ciklus négy alapvető folyamatból áll.

Expanzió

Először a hűtőközeg folyékony állapotban van a kültéri egységben nagy nyomáson. Szükséges, hogy elküldjük a beltéri egységbe, és a hűtési hatás elérése érdekében tágulási elemmel küldjük. Ez két dolgot ér el: a folyadék nyomásának és hőmérsékletének csökkentése, az optimális működési feltételekkel.

Evaporáció

A párologtatóban (a beltéri egység belsejében) a folyadék elpárolog, hideget adva a melegítendő helyiség levegőjének (ventilátorral hajtva). Ennek eredményeként a párologtatóban és a gázban lévő összes hűtőközeg elpárolog.

Tömörítés

Ez a gáz visszatér a kültéri egységbe, hogy ismét folyékony legyen. Az első lépés a gáz tömörítése. Ezt a műveletet a kompresszor nagy nyomáson kap, gázt kapva.

Kondenzáció

A kondenzátoron keresztül nagynyomású gőz kering. A hőt kívülről evakuálják, és a hűtőközeget folyékony állapotban nyerik.

 

Gyarkran feltett kérdések

 

Hogyan szabályozhatom a környezet páratartalmát?

A légkondicionáló távirányítóján egy külön gomb párátlanító funkcióval rendelkezik, amely minimális hőmérsékletcsökkenéssel csökkenti a környezet páratartalmát.

Környezetbarát? Vagy Szennyező?

A manapság használt hűtőközegek alacsony környezeti hatással rendelkeznek. A PP klíma elkötelezett a környezetre kisebb hatást gyakorló hűtőközegek használata mellett. Vállalati filozófiánk megköveteli, hogy vezető szerepet játsszunk az ökológia területén a jó gyakorlatok fejlesztésében.

Igaz, hogy a légkondicionáló berendezések kiszáradnak a környezetből?

Nem, nem; A hőmérséklet szabályozása mellett a légkondicionáló rendszerek elosztják a levegőt, megszüntetik a részecskéket és szabályozzák a környezet szárazságát és páratartalmát.

Károsítja az egészséget?

A légkondicionáló rendszereket a hőmérséklet, a páratartalom, a légáramlás szabályozására és a levegőben lévő lehetséges részecskék kiküszöbölésére fejlesztették ki, ezért ha helyesen vannak felszerelve, nem károsíthatják az embert.

Mit tehetek, hogy ne érezzem a környezet szárazságát?

Az összes légkondicionáló rendszer távvezérlése a környezet páratartalmának szabályozására képes.

Telepítés

Egy hűtési rendszerrel tudom hűteni a házamat?

Igen, de ne feledje, hogy minden szobának különböző hűtési vagy fűtési igényei vannak, és ha minden szobában ellenőrzést szeretne, akkor szobánként mindig egy beltéri egységre lesz szükség.

Telepíthetek légkondicionálót kültéri egység nélkül?

A légkondicionáló berendezések két részből állnak: kültéri egységből vagy kondenzátorból és a beltéri egységből vagy párologtatóból. Vannak kompakt berendezések, amelyek ugyanabban az egységben tartalmazzák a kondenzátort és a párologtatót, de mindig szükség van külső levegőbevezetésre.

Szükség van-e cseppvíz lefolyókra?

Igen, csak hidegben és hőszivattyúban.

Kezelés

Ha nagy kapacitású felszerelést helyezek el, és nyitva hagyom az ajtókat, a ház légkondicionált?

Nem, téves az ötlet, hogy egyetlen egységet telepítsünk az egyik lakásba, és nyissuk meg a többi szoba ajtaját a légkondicionálásra, a ház többi része téves. Minden szobának speciális hűtési vagy fűtési igényei vannak, és az egységek az adott környezetben légkondicionáltak, ha az ajtók kinyílnak, nem kapjuk meg azt a kényelmet, amelyet légkondicionáló berendezéssel keresünk.

Fenntartás

Kell e védenem a kültéri egységet bármilyen módon, amikor nem használom?

A kültéri egységeket úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a legkedvezőtlenebb környezeti feltételeknek.

Elrejthetjük a klíma kültéri egységeket, hogy ne láthassuk őket?

Igen, elrejthetők mindaddig, amíg a gyártó ajánlásait betartják. Gyakori, hogy rácsokat talál a kültéri egységek előtt, hogy elrejtse a berendezést.