Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klímabarát fűtés: hőszivattyúk – a jövő fűtéstípusa

Klímabarát fűtés: hőszivattyúk – a jövő fűtéstípusa
Jelenleg a világ összes épületének 10%-át hőszivattyúval, míg 38%-át földgázzal, 13%-át pedig olajjal fűtik.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) forgatókönyve szerint a hőszivattyúk a jövőben a világ hőigényének több mint felét fedezhetik. Jelenleg a világ összes épületének 10%-át hőszivattyúval, míg 38%-át földgázzal, 13%-át pedig olajjal fűtik. A hőszivattyúk értékesítése gyorsan növekszik, különösen Németországban, Finnországban és Lengyelországban. A hőszivattyúk úgy működnek, hogy a környezeti hőt levegőből, talajból vagy vízből nyerik ki. A modern eszközök minden épületbe telepíthetők. Működésük villamos energiát igényel, de ha megújuló forrásokból származik, a hőszivattyúk különösen környezetbarátak. Átlagosan 3-5 kilowattóra hő keletkezik egy kilowattóra villamos energiára.

A hőszivattyúk nemcsak a környezetnek tesznek jót, hanem költséghatékonyak is: mivel energiahatékonyabbak, a hőszivattyúkkal történő fűtés hosszú távon olcsóbb lehet, mint az olaj- vagy gázfűtési rendszereknél. A hőszivattyúra áttérő háztartások évente akár 900 euró megtakarítást is elérhetnek Európában.

A P&P energiahatékony levegő-levegő hőszivattyúkat telepít
 

Hosszú évek óta modern és energiahatékony levegő-levegő hőszivattyúkat telepítünk magán- és kereskedelmi ügyfeleink számára, amelyek nagyon környezetbarát alternatívát jelentenek a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, mivel a levegőből származó energiát használják az épületek fűtésére és hűtésére ahelyett, hogy fosszilis tüzelőanyagokat, például olajat vagy gázt égetnének el. Íme néhány ok, amiért a levegő-levegő hőszivattyúk jót tesznek a környezetnek:

Csökkentett CO2-kibocsátás: A levegő-levegő hőszivattyúk használata jelentős mennyiségű CO2-kibocsátást takaríthat meg, mivel kevesebb energiát fogyasztanak, és ezért kevesebb fosszilis tüzelőanyagra van szükségük a hőtermeléshez. Ez csökkenti az épületek szénlábnyomát, és segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

  • Hatékonyság: A levegő-levegő hőszivattyúk általában nagyon hatékonyak, és több hőt képesek termelni, mint amennyi energiát fogyasztanak. Ez azért van, mert a levegőben lévő hőt használják, és nem csak az égés során keletkező hőt állítják elő, mint a hagyományos fűtési rendszerek.
     
  • Megújuló energia: A levegő-levegő hőszivattyúk által felhasznált energia a levegőből származik, amely megújuló erőforrás. Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj és a gáz korlátozottak és nem megújulók.
  • Alacsonyabb hulladéktermékek: Az olaj- és gázfűtési rendszerekkel ellentétben a levegő-levegő hőszivattyúk nem termelnek hulladéktermékeket, például hamut vagy koromot. Ez azt jelenti, hogy tisztábbak és környezetbarátabbak.
     
  • Alacsonyabb üzemeltetési költségek: Bár a levegő-levegő hőszivattyú telepítése eleinte drágább lehet, az üzemeltetési költségek általában alacsonyabbak a hagyományos fűtési rendszerekhez képest, mivel kevesebb energiát fogyasztanak. Ez hosszú távon pénzt takaríthat meg és védheti a környezetet.

 
Összefoglalva, a levegő-levegő hőszivattyúk jó választás azok számára, akik környezetbarátabb fűtési és hűtési lehetőséget szeretnének hatékonyságuk, alacsonyCO2-lábnyomuk és megújuló energiaforrások használata miatt.