Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szellőzéstechnika

Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése

Helyiségenkénti levegőminőség érzékeléssel szabályozott megoldások

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett, nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról. A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt, a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30 %-a, addig egy, korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50 %-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben utólagosan is kialakítható. A választható megoldások közül könnyen kiválasztható, az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer.

Nem megfelelő a lakás szellőztetése? Fektessen be intelligens szellőzési rendszerekbe!

A friss levegő, az oxigén dús terek megléte mindenhol fontos, ahol az emberek huzamosabb ideig tartózkodnak. Az áporodott, elhasznált levegő nem tesz jót sem az egészségnek, sem pedig a szellemi teljesítménynek.

A minőségi levegő keringetése korszerű szellőzési rendszerekkel egyszerűen megvalósítható. Lényeges, hogy valóban megbízható szellőzési rendszerrel történjen a lakásszellőztetés, vagy az egyéb épületek levegőcseréje, különben nem ér semmit a dolog, és nem tapasztalható változás.

Amennyiben társasházi lakások szellőztetésének megvalósításához van szüksége ilyen kaliberű berendezésekre, forduljon bizalommal a cégünkhöz! A lakások szellőztetéséhez intelligens szellőzési rendszereket biztosítunk megrendelőinknek.

Gondoskodunk a kifogástalan lakásszellőztetésről, hogy Ön tiszta, friss levegőt lélegezhessen be minden alkalommal! Lépjen velünk kapcsolatba, amennyiben árajánlatot szeretne kérni, és keressen minket a weboldalon feltüntetett elérhetőségeinken!

 

Páraszabályozott szellőzési rendszer

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei a lakó (nappali, háló, gyerekszoba), nyílászáróba, vagy falátvezetésbe utólag is könnyen beszerelhetők a friss levegő utánpótlását optimalizáló higro(pára)szabályozású légbevezető elemek.

A kiszolgáló helyiségek (konyha, fürdő, WC…) a szennyezett levegő elszívását szabályozó, pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők és a légcsatornákon keresztül csatlakozó, automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok, amelyek a légcsere igény mértéke szerint kerülnek méretezésre.

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-40% fűtési energia takarítható meg.

 

Hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont.

A helyiségenkénti légcsere szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgás érzékelős légelvezető elemek.

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről a helyiségenkénti légcsere szabályozással az Aereco rendszerek a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul-, vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.

 

Energiatakarékos szellőzés, egészségesebb levegőjű terek Aereco rendszerekkel

Az okos berendezések és eszközök korát éljük, ami azt jelenti,  hogy a már nagyon sok mindent elintézhetünk egy-két gombnyomással, készülékeink helyettünk döntenek és cselekszenek. Idő kérdése volt tehát, hogy a családi házak, lakások szellőzőrendszere is képes legyen kiszolgálni a modern igényeket.

Energiatakarékos szellőzés, egészségesebb levegőjű terek Aereco rendszerekkel

Mitől okos egy ilyen energiatakarékos szellőzőrendszer? Úgy tervezték, hogy teljes mértékben a lakók szokásaihoz igazítsa az ingatlan levegőcseréjét, ami így személyreszabott, gazdaságos és maximálisan biztonságos. Nincs szükség hosszadalmas szellőztetésekre, nem kell számolni az elhasznált levegő kockázatával sem, mert az Aereco rendszerek mindenről gondoskodnak. Aszerint szellőztetnek, hogy egy helyiségben mekkora szükség van rá, ráadásul még a párásításról is gondoskodnak, eközben pedig energiát takarítanak meg Önnek. Szinte észre se veszi és a szellőzés magától működik otthonában!

Keressen minket bizalommal, és tudjon meg többet az Aereco szellőzőrendszerekről megadott elérhetőségeink egyikén!
 Társasházak szellőzőrendszereinek kialakítása, korszerűsítése

Energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról.

A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt hő többnyire csak szellőztetéssel távozhat el a helyiségekből, ezért manapság nélkülözhetetlen egy hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszer, amely nemcsak folyamatosan gondoskodik a beltéri levegő megfelelő minőségéről, hanem egyben energiatakarékos is. Megfelelő szellőzés hiányában, a lakásban termelődő pára és egyéb felgyülemlő szennyező anyagok nem tudnak eltávozni a helyiségekből, amely kifejezetten egészségtelen a bent tartózkodók számára, ugyanakkor a kialakuló párásodási és penészedési problémák akár az épület szerkezeti elemeit is rongálhatják. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak?

A lakók biztonságának érdekében, a nyílt égésterű gázkészülékek – törvényileg is előírt – légellátását megfelelően biztosítani kell. A légcsatorna hálózat időszakonkénti tisztításával, tűzvédelmi megoldások alkalmazásával fokozható az épületben tartózkodók védelme, az optimális légcsere szabályozásnak köszönhetően növelhető a lakók komfortérzete.

Az épület adottságaihoz illeszkedő, helyiségenként levegőminőség érzékeléssel szabályozott intelligens szellőzési rendszerek – legyen szó gépi, gravitációs, illetve a hibrid kialakításról – tökéletesen alkalmazkodnak a pillanatnyi légcsere igényekhez és a helyiségek használatához.  Automatikusan és észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen az épületben, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás és a szabályozatlan elszívó rendszerek okozta fölösleges szellőzési hőveszteségtől, a kedvező villamosenergia fogyasztású szellőztetőmotorok alkalmazása pedig csökkenti az üzemeltetés költségeit.

 

Hogyan működik a helyiségenkénti légcsere szabályozás?

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A friss levegő pótlásáért, illetve az elszívó rendszer szabályozásáért felelős higro(pára)szabályozott szellőzőelemek  azt az ismert fizikai jelenséget használják ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és  összehúzódnak,  ha  a  levegő  szárazabbá  válik. Ezek a segédenergia nélkül működő légbevezető és légelvezető elemek egymással tökéletes és harmonikus együttműködésre lettek kifejlesztve a hatékony és optimális légcsere érdelében. Az elemekben lévő poliamid pántkötegek a szabványban előírt módon kifejlesztett változatai, képesek a belső páratartalomnak megfelelő mértékű légcsere biztosítására.

A légutánpótlás szabályozását higro(pára)érzékelős légbevezető elemek végzik, amelyek a lakó és tartózkodóhelyiségek műanyag vagy fa nyílászáróira utólag is könnyen felszerelhetők. Ezek a szellőzőelemek a helyiség levegőjének nedvességtartalmát folyamatosan érzékelve szabályozzák a friss levegő helyiségbe jutását. Az önszabályozó, automatikus működésű légbevezető elemek között egyaránt megtalálhatók standard, vagy kifejezetten a városi körülményekhez kifejlesztett, hangcsapdával is rendelkező akusztikus változatok. Amennyiben a nyílászáróra valamilyen okból nem szerelhető fel a légbevezető, akkor rendelkezésre állnak a falátvezetéses változatok.

A szellőzés komfortjának biztosítására hivatott légbevezetők mellett elengedhetetlenül fontos megemlítenünk a speciális növelt hozamú légbevezetőket, amelyek kifejezetten a nyílt égésterű gázkészülékek, kályhák kandallók égési levegőjének pótlására lettek kifejlesztve. E fontos biztonsági kiegészítők kiválasztása és darabszámuk megválasztása szakember gépésztervező feladata.

A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) funkciója szerint választható pára-és/vagy mozgás érzékelős légelvezető elemek felügyelik, hogy a központi elszívó rendszer a lakásból csak annyi levegőt távolítson el, amennyi valóban indokolt. Így akár központi- vagy tetőventilátoros gépi szellőzés alkalmazása esetén is lakásonként egyedileg, a lakók életritmusához igazodva optimalizálható a légcsere, kiküszöbölhető az alul és túlszellőztetettség problémája. Például amikor a család otthon tartózkodik a rendszer a légcsere intenzitását a használt helyiségekben megnöveli, amikor a lakás üres, az intelligens szellőzőelemek minimalizálják a szellőzést, ezáltal megkímélve a fölösleges hőveszteségtől.

A különféle szenzorokkal választható légelvezetők típustól függően választhatók gravitációs és gépi elszívó rendszerekhez. A magasabb épületek felújítása alkalmával a hatékony légcserét egy alacsony villamosenergia szükségletű, fordulatszám szabályozott központi vagy tetőventilátor biztosítja.

Különleges megoldás a hibrid szellőzési rendszer, amely egyesíti a természetes szellőzés előnyeit, az egyszerű karbantartást, a kis fogyasztást, a csendes, megbízható működést, a gépi szellőzésre jellemző hatékony légszállítással. A hibrid szellőzés a gravitációs szellőzés részegységeiből és egy időszakosan, kis nyomáson működő ventilátorból épül fel. A gépi rásegítésre csak azokban az időszakokban van szükség, amikor a természeti erők nem alakítanak ki a megfelelő légcseréhez szükséges nyomáskülönbséget. Ilyenkor ventilátor automatikusan indul, kapcsolhatja egy hőmérsékletérzékelő termosztát, vagy egy nyomáskapcsoló.

     

Az alacsony fogyasztású, akár napelemről is működtethető, csendes szellőztető motorok alkalmazásával a rendszerek működése kényelmessé és gazdaságossá tehető. Nagyobb rendszerek esetében lehetőség van napelemes kiserőmű telepítésére, amely visszatáplással látja el a tetőventilátorok és akár más elektromos berendezés (pl. lift, lépcsőház világítás, stb.) energiaellátását.

A többféle szellőzési megoldás közül könnyen kiválasztható az épület adottságaihoz, leginkább illeszthető szellőztető rendszer. De bármilyen különleges elemekből is állítjuk össze szellőzési rendszert, a korszerűsítéskor kiemelten fontos, hogy szakemberek végezzék nemcsak a rendszer méretezését, de a kivitelezési munkálatokat is. Az épületek szellőzéséről mindenképp rendszerként gondolkodjunk, mert a különböző funkciójú légbevezető és elszívás szabályzó légelvezető elemek bár fizikailag csak a lakás levegőjén keresztül vannak kapcsolatban, mégis folyamatos és harmonikus együttműködésük a garancia a tökéletes komfortszellőzés megvalósulására.

Korszerű szellőzéstechnika egy társasházban? Bízza ránk a kivitelezést!

Korszerű szellőzéstechnika egy társasházban? Bízza ránk a kivitelezést!
Manapság egyre több társasházban jelent problémát az elavult szellőzéstechnikai rendszer, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy korszerűsítik azt, hiszen modern megoldásokkal sokkal élhetőbb környezetet hozhatnak létre. Ha Ön is szeretné korszerűsíttetni a szellőzéstechnikai rendszert, bízza ránk a feladatot!

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően valóban korszerű szellőzéstechnikai rendszert telepítünk az adott épületbe, így nemcsak élhető környezetet tudunk létrehozni, hanem a korábban kivitelezett energiatakarékosság jegyében történő korszerűsítésnek is előnyére válik a modern szellőzéstechnikai rendszer. Ha szükséges, olyan intelligens megoldásokat biztosítunk ügyfeleink számára, ami a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik.

A korszerű szellőzéstechnikai rendszerek a biztonságérzet megteremtéséhez is hozzájárulnak! Döntsön Ön is a modern megoldások mellett, e téren számtalan ötletünk van az Ön számára! Ha kíváncsi ezekre, vagy bővebb információkra lenne szüksége szolgáltatásainkról, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink!

Rendezés: