Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KLÍMA, HŐSZIVATTYÚ SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT

 

A szivárgásvizsgálat a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által előírt ellenőrzés, mely arra szolgál, hogy a különböző klíma- és hűtéstechnikai eszközökben lévő hűtőközeg nem szivárog-e a berendezésből.
 


 

MELY BERENDEZÉSEKEN KÖTELEZŐ SZIVÁRGÁSVIZSGÁLATOT VÉGREHAJTANI?

Az 5t CO egyenértéknél nagyobb hűtőközeg tartalmú berendezéseket kötelező szivárgásvizsgálatnak alávetni, az üzembe helyezéskor. Melyek ezek a berendezések:

• klímák- oldalfali, légcsatornás, parapet, mennyezeti szivárgásvizsgálata

• hőszivattyú szivárgásvizsgálata

• folyadékhűtő szivárgásvizsgálata

• hűtőkamra, hűtőpult szivárgásvizsgálata

• hűtőház szivárgásvizsgálata

• VRV, VRF rendszerek szivárgásvizsgálata

 

HOGYAN TUDOM MEG, 5T CO EGYENÉRTÉKNÉL TÖBB VAGY KEVESEBB VAN BERENDEZÉSEMBEN?

A berendezésében lévő hűtőközeg típust (pl. R410A) és annak mennyiségét (pl. 2,4Kg) kell beírni a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalán található váltóprogramba itt. Ha a kapott érték 5t-nál nagyobb, akkor törvényileg szükséges szivárgásvizsgálatot végeztetnie.

Hűtőközeg mennyiség és típus példák:

R410A 2,4kg-tól szivárgásvizsgálatra kötelezett évi 1 alkalommal

R407C 2,8kg-tól szivárgásvizsgálatra kötelezett évi 1 alkalommal

R134A 3,5kg-tól szivárgásvizsgálatra kötelezett évi 1 alkalommal

R404A 1,3 kg-tól szivárgásvizsgálatra kötelezett évi 1 alkalommal

 

HA NAGYOBB BERENDEZÉSEM VAN, HOGYAN VÁLTOZNAK A SZIVÁRGÁSVIZSGÁLATI HATÁROK?

5t ≤ CO2 egyenérték ≤ 50t között évente egy alkalommal kötelező szivárgásvizsgálatot végeztetnie 50t ≤ CO2 egyenérték < 500t között félévente kötelező szivárgásvizsgálatot végeztetnie 500t Co egyenérték felett negyedévente kötelező szivárgásvizsgálatot végeztetnie.

Ha van helyszíni szivárgásjelző rendszer telepítve, akkor az az évi előírt gyakoriságot felezi.

 

MI A TEENDŐJE, HA BERENDEZÉSE SZIVÁRGÁSVIZSGÁLATRA KÖTELEZETT?

Meg kell bíznia egy olyan képesített vállalkozást mint cégünk – mely vállalja, hogy a teljes szivárgásvizsgálati procedúrát lebonyolítja. A szivárgásvizsgálati terv elkészítését, a készülékek állapotrögzítését és a szivárgásvizsgálat elvégzését. Továbbá vállalja, hogy bejelenti, regisztrálja és igazoló matricával látja el a készülékeket, így egy ISO auditácó vagy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság helyszíni ellenőrzéskor cégük maradéktalanul eleget tud tenni az előírásoknak.

 

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁR, HA NEM VÉGEZTETEK SZIVÁRGÁSVIZSGÁLATOT?

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, hatósági bírságolási jogkörrel, a hűtőközeg töltetnagyság és mennyiség függvényében 80.000 Ft-tól 3.000.000 Ft-ig terjedő bírságot szabhat ki. Előzze meg a tetemes bírságot és végeztesse el a szivárgásvizsgálatot.

 

KÉRJEN KÖTELEZETTSÉGMENTES AJÁNLATOT SZIVÁRGÁSVIZSGÁLATRA A kapcsolat@ppklima.hu EMAIL CÍMEN, VAGY A 06702435222 TELEFONSZÁMON!


Klímaberendezés, Légkondicionáló szivárgásvizsgálata

A nagyobb teljesítményű, vagy több beltéri egységet kiszolgáló klímaberendezések hűtőközeg töltetmennyisége már átlépheti a szivárgásvizsgálatra kötelezett CO egyenértéket. Ha kétsége van afelől, hogy az Ön berendezése is szivárgásvizsgálatra kötelezett-e, küldje el nekünk a kültéri egység adattábláját és mi szívesen segítünk ennek egyértelmű eldöntésben. A jellemző hűtőközeg típusok melyekkel a klímaberendezések töltve vannak, az R407C, R410A, R32 és régebben az R22. Ezen hűtőközegek CO egyenértéke más és más ezért forduljon hozzánk, hogy egyértelműen tisztázni tudjuk, hogy berendezése szivárgásvizsgálatra kötelezett, vagy sem.

Folyadékhűtő szivárgásvizsgálat

A folyadékhűtő berendezések, komfort vagy technológiai hűtési vagy esetlegesen fűtési célokat kiszolgáló egységek. Ezen gépek hűtőköreiben teljesítménytől függően akár nagyobb mennyiségű hűtőközeg található meg, melyek már biztosan a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság előírása szerint szivárgásvizsgálatra kötelezettek. A kötelezően vizsgálandó az 5t CO egyenérték feletti közegmennyiségek, mely R410A hűtőközeg esetén már 2,4kg mennyiségnek felel meg. Jellemzően a folyadékhűtőkben vizsgálandó hűtőközeg típusok a következőek lehetnek: R134A, R407C, R410A és igen régi telepítésű folyadékhűtők esetén az R22. Sok üzemeltető nem tudja, de az R22 tartalmazó berendezéseket, szivárgás esetén után tölteni nem szabad, ebben az esetben más típusú hűtőközegre kell átállítani, vagy lecserélni a gépet.

Hűtőház, hűtőkamra szivárgásvizsgálat

Kis teljesítményű és kis méretű hűtőkamrák esetében, aggregát mérettől függően általában nem esik szivárgásvizsgálati előírás alá a rendszerben található hűtőközeg mennyisége. Azonban ha a kamra mínuszos tartományú, vagy régebbi telepítésű és ezáltal a benne alkalmazott hűtőkőközeg régi típusú, akkor nagy eséllyel szivárgásvizsgálati kötelezettség alá esik. Például egy R404a hűtőközeggel üzemelő hűtőkamra vagy hűtőház már 1,3kg töltetmennyiség esetén is átlépi a vizsgálandó 5t CO egyenértéket. A hűtőkamrákban és hűtőházakban általában alkalmazott hűtőközeg típusok, R404A, R134a, R22. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által üzemeltetett hűtőberendezés vizsgálatra kötelezett-e, keressen meg minket elérhetőségeinken és mi segítünk ennek eldöntésében és akár átvállaljuk a Nemzeti Klímavédelmi Hatósági teljes ügyintézést is.

Hőszivattyú szivárgásvizsgálat

Napjaink legnépszerűbb energiatakarékos hőtermelő eszközei a hőszivattyúk, melyek lehetnek lakossági és ipari kivitelűek és teljesítményűek egyaránt. Kialakításuk szerint lehetnek levegős vagy akár geotermikus kivitelűek is. Ezekben az eszközökben is hűtőközeg található meg melynek mennyisége a teljesítménnyel arányos. Lakossági méretben elmondható nagy általánosságban, hogy egy 12kW-os split hőszivattyú már szivárgásvizsgálatra kötelezett a hűtőközeg töltetmennyisége alapján. Meg kell különböztetnünk, split és monoblokk rendszerű hőszivattyúkat, melyek között különbség szivárgásvizsgálati szempontból is érdekes. A monoblokk rendszerű hőszivattyúknál a kültéri egység tartalmaz minden szükséges szerkezeti elemet, amelyek hűtőközeget tartalmaznak. Ezzel szemben a split rendszerű hőszivattyúk egy beltéri és egy kültéri egységből és az azokat összekötő kalorikus csövekből állnak melyek hűtőközeget tartalmaznak. Ezért egy split hőszivattyús rendszerben több hűtőközeg van, mint egy monoblokkos rendszerűben, azonos teljesítmény mellett. Ezért az ilyen hőszivattyúk nagyobb valószínűséggel szivárgásvizsgálatra kötelezettek. Általában a hőszivattyúk R410a, R32 és régi telepítésű hőszivattyúk esetében R407C közeggel töltöttek. Ha bizonytalan a szivárgásvizsgálat szükségességével kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken.

Hűtő, hűtőpult szivárgásvizsgálat

Nagy konyhákban és eladóterekben is üzemelnek olyan hűtőberendezések melyek szivárgásvizsgálati szempontból érdekesek lehetnek ilyenek például: sokkolók, hűtő- és feldolgozópultok, hűtő regálok, hűtött eladótéri kínálópultok. Mivel ezek a berendezések is hűtőközeggel töltöttek, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság előírása szerint érintettek lehetnek. Közeg töltetmennyiség és típus alapján, meg kell határozni a CO egyenértéket és ha az 5t CO egyenérték fölé esik, akkor évenkénti rendszeres szivárgásvizsgálatot kell a hűtőkörön végrehajtani. Kérjen információt elérhetőségeink valamelyikén, hogy hűtőberendezéseinek üzemeltetését az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően tehesse.

Vrf, Vrf szivárgásvizsgálat