Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
P&P KLÍMA Places

Zöld Ötletek

Elektromos árammegtakarítás légkondicionálóval


 

A megbocsáthatatlan ausztrál éghajlat kötelezővé teszi azt, hogy tegyünk valami a klímaváltozás ellen. Mivel azonban mindenki élvezi az légkondi által nyújtott kényelmet, ezért meg kell birkóznunk az emelkedő villamosenergia-számlákkal is. Bemutatunk néhány tippet, hogy hogyan tud spórolni a villamos energiával, ha légkondicionálóval hűti vagy fűti az otthonát.

Állítsa be kissé magasabbra a hűtési hőmérsékletet nyaranta

A Brisbane klíma szakértői a légkondicionáló tanácsadó központban azt mondják, hogy ez az egyik legjobb ötlet, amely valóban megváltoztatja a villamosenergia-számlánkat. A legtöbb klimatizáló eszközt használó ügyfél Queenslandben a nyár folyamán beállítják rendszereiket 21 és 23 ° közé. A váltóáramú hőmérséklet 24 ° vagy 25 ° -ra történő beállítása azonban továbbra is kényelmes lehet, miközben sok energiát tud megtakarít az energiaszámláján. Ugyanezt az elvet alkalmazhatjuk télen is. A hőmérséklet néhány fokos beállításával nagy különbség lehet elérni a fogyasztás alakulásán.

Csak a használni kívánt tereket hűtse le

Ha van központi klíma rendszer, használja a zónabeállításokat annak biztosítására, hogy csak a használni kívánt területeket hűtse le vagy melegítse fel. Alternatív megoldásként befektethet egy hordozható váltóáramú vagy osztott rendszerbe, amely csak lehűti / felmelegíti a helyet, amelyben tartózkodik.

Cserélje ki a régebbi váltóáramú egységeket újabbra és energiatakarékosabbra

Ha szeretné tudni, hogyan lehet megtakarítani elektromos áramot egy klímaberendezéssel, tekintse meg az aktuális váltóáram energiafogyasztását. Minél több csillag vagy + jel van feltüntetve, annál energia hatékonyabb a klímaberendezés, és olcsóbb az üzemeltetés. Sajnos az öregebb modellek gyakran kevesebb csillaggal van jelölve, és elég sok energiát fogyasztanak. Egy új és energiatakarékos inverteres klímába történő befektetés hosszú távon megtérül, így több pénzt tud megtakarítani.

Válassza ki az ingatlanához legmegfelelőbb klímaberendezést

A magas mennyezetű vagy túl sok ablakkal rendelkező házakat és tereket sokkal nehezebb felmelegíteni vagy lehűteni. A hűtés vagy fűtés igényét a helyiségek mérete határozza meg, ezáltal nem mindegy hogy milyen teljesítményű légkondicionáló készüléket vagy hőszivattyút kell megvásárolnia. Ha segítségre van szüksége a megfelelő kiválasztásában, a P&P klíma kft. csapata készen állnak arra, hogy segítsen Önnek.

Örömmel adunk tanácsot, az igényeinek legmegfelelőbb energiatakarékos megoldásokról. Széles termék kínálattal rendelkezünk és ez mellett vállaljuk az Ön által kiválasztott légkondicionáló felszerelését, szervizelését és javítását mind lakó-, mind kereskedelmi helyiségekben.

Vegye fel velünk a kapcsolatot ma, és tudjon meg többet arról, hogyan lehet áramot megtakarítani a légkondicionálóval.
 Inverteres hőszivattyú medence fűtéshez? 

Ma már nem újdonság sem a klímával való fűtés, sem a hőszivattyúval történő fűtés

Nemrég fedeztük fel a medence üzletágában az elmúlt évtized legnagyobb piaci lehetőségét. Mindenütt vadonatúj technológiai innovációnak tekintjük az inverteres medence hőszivattyút. 20 COP-ra képesek. A többi medenceszivattyúnál gyorsabb fűtési időket „tesztekkel bizonyítottan” képesek teljesíteni a forgalmazók szerint. A májusi nemzetközi konferencián részt vettünk mi is, ahol 20 ország szakembereitől megkérdeztük, mit gondolnak az inverteres szivattyúkról. Az elmúlt hónapokban sokféle tesztet végeztünk inverteres hőszivattyúkkal. Az alábbiakban bemutatjuk nektek a rövid következtetést.

Mielőtt elkezdjük, el kell mondanom, hogy személyesen van egy inverteres hőszivattyúm a házamban amivel a téli fűtést és a nyári hűtést oldom meg. Ugyanakkor inverteres légkondicionálót használok otthon és a munkahelyen egyaránt. Ezek különféle típusú szivattyúk, mint a medence hőszivattyúi, de inverteresek.

A medencefűtés inverteres technológiájának alkalmazásával kapcsolatos fő kérdés az, hogy a víz 3278-szor nagyobb hőkapacitással rendelkezik térfogatrészenként és négyszer nagyobb hőkapacitással, mint a levegő (JK-1kg-1. Ez azt jelenti, hogy a medence hőszivattyújának legalább 3 órán keresztül folyamatos fűtésre van szüksége 100% -os teljesítmény mellett, hogy a víz hőmérséklete 1 ° C-kal emelkedjen. Ez egy normál méretű hőszivattyúra vonatkozik. A légkondicionáló rendszerrel összehasonlítva a klíma a helyiség levegő hőmérsékletét néhány perc alatt megváltoztathatja.

Az inverteres medence hőszivattyú azonban követi a marketing hullámot, és a gyártóknak valamikor fokozni kellett a teljesítményt, hogy elmondhassák, hogy az inverter „hatékonyabb”a régebbi elődöknél. Úgy programozták, hogy a szivattyú 75% -on működjön, ha a víz hőmérséklete 3 ° C-ra csökken. 25% -ra csökkenjen, ha a víz hőmérséklete 1 ° C-kal alacsonyabb.

Ha Ön is gondolkozik hőszivattyús fűtésben, medencéhez, családi házhoz, üdülőhöz, akkor tekintse meg levegő-víz, geotermikus fűtés, víz-víz hőszivattyúinkat, vagy kérjen ajánlatot emailben. Kollégáink széles körű szakértelmének köszönhetően egyedi ajánlatot készítenek legyen szó klímával történő megoldásra, vagy hőszivattyús beruházásra. Széles körű megoldásokat kínálunk Panasonic, Daikin, vagy akár Nibe hőszivattyúkkal is.
 A jövő fűtése a hőszivattyú az elavult gázkazán helyett! 

Ha a fűtés mellett a hűtésre is igényünk van, a hőszivattyúnál nincsen jobban megtérülő megoldás!

Miért válasszuk a hőszivattyús fűtés megoldást?

Hőszivattyú képes a fűtés mellett a lakásunk hűtését is kiszolgálni, mégis egy-két dolgot szem előtt kell tartanunk. Fontos kiemelni, hogy ne méretezzük túl a készüléket ill. alul se, mert az optimális energia fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy a megfelelő teljesítményű hőszivattyút válasszuk. Ehhez pontosan tervezzük meg a puffertartályt és meleg víz előállítás esetén a HMV. tartály méretét. Továbbá szükséges a megfelelő villamosenergia a kellő indító áramhoz.

Lakossági hőszivattyúk: 

A családi házak esetén 70 - 300 m2-ig ajánljuk ill. ha van úszómedencénk akkor azt is tudjuk fűteni vele. Lakóházbak javasoltak a hagyományos, EVI kompresszoros vagy az inverteres hőszivattyúk. Webáruházunkban megtalálhatóak a szuper csendes Nibe, Panasonic, Daikin levegő-víz hőszivattyúk.

Melyik hőszivattyú lehet a jó választás? Levegő-víz, geotermikus fűtés: víz-víz, esetleg a talajszondás?

Hőszivattyú választásakor figyelembe vehetünk: levegő-víz, geotermikus fűtésnél: víz-víz, és talajszondás berendezéseket.

Bármelyik megoldásra is esik a választás, a hőszivattyú a lehető legenergiatakarékosabb megoldás. A gáz már a múlté, a mai elektromos hűtő-fűtő berendezések energia fogyasztása lényegesen kedvezőbb mint a 10 évvel ezelőtti társai. Ha ez még így sem volna elég, akkor napelemmel is tudjuk kombinálni az energia előállításunkat, mely során akár 0 ft-ból kijön a téli fűtésünk és a nyári hűtésünk.

Miért ajánljuk elsősorban a levegő-víz hőszivattyús fűtést, hűtést?

• Mert a megfelelően telepített hőszivattyú felezheti az energiafogyasztásunkat az egyre drágább gáz helyett, így sokat spórolhat az energiaszámlán.

•  a levegő-víz hőszivattyú kényelmesen egy nap alatt telepíthető, nincs szükség kút fúrásra, nem kell felásni a kertet, ezért lényegesen olcsóbb a víz-víz hőszivattyú rendszernél.

• könnyen összekapcsolható a hagyományos fűtési rendszerekre, legyen az akár hagyományos gázkazán kandalló vagy cserépkályha.

• még a szélsőséges időjárási körülmények között is alkalmazható, a korszerű technológiának köszönhetően, a Nibe, Daikin, vagy Panasonic által fejlesztett hőszivattyú -25 és + 45 ºC között működik. A monoblokkos hőszivattyúknál elengedhetetlen a minőségi fagyálló folyadék használata!

• továbbá fontos megemlítenünk, hogy nem kell gázkémény, gázterv, gázkazán, gázbekötés, nincs robbanás veszély, és nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől, lényegesen olcsobb a karbantartása, üzemeltetése.

• a levegő-víz hőszivattyúnak igencsak olcsó a beruházási költsége. Pár évre vetítve is komoly összegeket tud spórolni a rezsi költségen.

 Energia hatékony: fűt a gáz kazán, hűt a klímaberendezés, meleg vizet készít a bojler helyett gazdaságosan. Környezetkímélő megoldás.

Ha még mindig nem tudja milyen hőszivattyú típust válasszon, bátran forduljon kollégáinkhoz!Fűtés klímával: megéri?

fűtés klímával Egy korszerű klímaberendezés többet tud a helyiségek hűvösen tartásánál, hiszen egy úgynevezett split klímával fűteni is lehet. Sokan tartanak ettől a megoldástól, pedig számos előnye van a hagyományos fűtési módokkal szemben.

A fűtés klímával a hőszivattyú elvén működik, és nem a hősugárzókhoz hasonlóan alakítja át az elektromos áramot hővé. Egy modern klímaberendezéssel sokkal hatékonyabban lehet fűteni, mint egy elektromos hősugárzóval, sőt, a hagyományos gázfűtéshez képest is 10-15%-os megtakarítást lehet vele elérni. További előny, hogy pedig több készülék is található a lakásban, akkor szobánként szabályozható a hőmérséklet. A fűtés klímával viszont csak akkor lehetséges, ha a készülék inverteres.

Ha szeretné klímával fűteni az otthonát, tekintse meg választékunkat, majd válasszon egy fűtésre is alkalmas légkondicionálót! Természetesen a beüzemelésében is számíthat ránk! Amennyiben kérdése lenne, akkor kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!
 A jövő városát építik Ausztriában.

Bécs központjától nagyjából 13 kilométerre keletre található Aspern, az osztrák főváros 22. kerületének, Donaustadtnak a szélén. A városrésztől keletebbre már csak pár sor kertvárosi utca van, azokon túl szántóföldek, mezőgazdasági területek. Aspern leginkább két dologról volt nevezetes sokáig: 1809-ben Károly Lajos Habsburg–Lotaringiai főherceg katonái itt verték vissza Napóleon kelet felé nyomuló, Dunán átkelő seregeit, amivel a francia császár először szenvedett vereséget csatatéren, bő száz évvel később (1912-ben) pedig itt nyílt és működött 1977-ig Ausztria első nemzetközileg is jelentős repülőtere.

Bécs 5,5 milliárd eurós városfejlesztési projektjét 2005-ben jelentették be, azzal, hogy ötezer lakás épül, plusz számos iroda, bolt, óvoda, iskola - azaz egy komplett kisváros nő itt ki a földből, relatíve távol a nagyvárosi nyüzsgéstől, természetközeli lakóhelyet kínálva az ide költözőknek. A 2,2 millió négyzetméteresre tervezett városnegyedből még egy ház sem állt, amikor 2010-ben megnyitották a 2-es U-Bahn idáig meghosszabbított vonalát, ami az első kézzelfogható lépés volt a tervek megvalósításában. 2013-ban aztán megkezdődtek a 40 millió eurós első szakasz építkezései, az egykori reptéri futópályák helyén exkavátorok vájták a városközpont szerepét betöltő tó medrét, aminek partján daruerdő nőtt ki. Mostanra már egy 20-25 ezer lakosú városról lehet beszélni, ami olyan tempóban növekszik, hogy a 2017-es Google Street View alapján rá sem ismerne senki.

Jelenleg a városfejlesztés második szakaszában tartanak a munkák, és a tervek szerint 2023-ban indul a harmadik építési-fejlesztési szakasza annak a városrésznek, amit a bécsi hivatalnokok és a jövőtervező mérnökök úgy hívnak, hogy ASCR, azaz Aspern Smart City Research.

Merthogy az ultramodern bécsi negyed, amit a fejlesztésben főszerepet játszó* Siemens mutatott meg nekünk, nem más, mint egy kísérleti lakótelep, egy olyan mérnöki precizitással kigondolt és megvalósított - vagyis hát megvalósítás alatt lévő – közösség, ami korunk legnagyobb urbánus-műszaki kihívásaira keresi a válaszokat, megoldásokat.

(*Az ASCR mögött álló kutatási egyesülést 44,1 százalékban a Siemens AG Austria, 29,95 százalékban Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie GmbH, 20 százalékban Bécs gázszolgáltatója, a Wiener Netze GmbH, valamint 5,95 százalékban az osztrák főváros önkormányzata finanszírozza.)

Smart City, azaz okosváros. A világ rengeteg nagyvárosára rá lehet fogni, hogy ultramodern, sci-fibe illő urbánus komplexum, amit átsző a legkorszerűbb technológia, optikai kábelek burjánzanak a csatornahálózatból a konyhák beszélő hűtőgépeiig, és a mágnesvasúton vagy a hipszterirodában ülve bikaerős wifijelek felhőjében mártózva lakozik a lélek. Épp csak a repülő taxik hiányoznak a Jetson-családok drónoktól hemzsegő egéről. Bécs azonban úgy gondolja, hogy ennyi nem elég az okosvároshoz, és igazából nem is ezt jelenti az okosság.

Az Okos Aspern mögött lévő felismerés az, hogy lehet a karunkon akárhány okosóra, beszélhetünk reggelente a mikrohullámú sütőhöz, várhatjuk a parkolóban, hogy odagördüljön az önvezető autónk, ezek csak szilánkok a továbbra is buta és pazarló életmódunkban, amit buta és pazarló épületekben folytatunk, nyakunkon a klímakatasztrófával és energiaválsággal. Aspern arra vállalkozik, a legfejlettebb technológia segítségével olyan lakókörnyezetet hoz létre, ami a fenntarthatóság és zéró energiamérleg ideája felé konvergál. Amellett persze, hogy kényelmes és élhető alternatívát kínál a belvárosi élettel szemben.

A képlet valahogy így néz ki: az önkormányzat összefog az információs technológiai és energiaszektor szereplőivel, valamint a villamoshálózat üzemeltetőjével, hogy az összekapcsolható technológiáknak köszönhetően egymással és a villamoshálózattal is kommunikáló, mondhatni együtt lélegző épületek – lakóházak, irodák, boltok, éttermek, iskolák –, infrastruktúrák és közösségi terek alkossák az új város szövetét. Az így létrejövő egység fő jellemzői a következők:

  • képes megtermelni a saját maga számára szükséges energiát, sőt tárolni is képes azt,
  • a lakások és irodák hőszabályozása okosszenzorokkal, öntanuló algoritmusokkal történik,
  • saját időjárás-állomásai és levegőminőség-mérő műszereivel segíti a lakók életvezetését,
  • biztonságos, hatékony és rugalmas módon termeli és osztja el az energiát a fogyasztók között.

Séta a jövőben

A várost bejárva a legnagyobb benyomást talán a láthatóan nagy odafigyeléssel összerakott építészeti megoldások, az utcák és terek szemnek kellemes ritmusa, az izgalmas városkép teszi az ide látogatóra – bármerre nézünk, találunk valami érdekes, jól kinéző, Instagram-kompatibilis megoldást. Mi egy kissé hűvös, felhős hétköznap délelőtti sétán vehettünk részt, ami azt eredményezte, hogy munkásokon és ebédelni kiszaladó irodistákon kívül alig láttunk embert az utcákon. A helyi gimnázium előtt azért több tucat roller (többségük hagyományos, nem elektromos) és kerékpár jelezte, hogy itt családok élnek, a gyerekek pedig itt járnak iskolába.

Bécs belvárosa nincs különösebben messze, vonattal kb. 30 perc. A magasvasúti pályán közlekedő 2-es U-Bahn vagy tíz percenként befut a városképet uraló, húszemeletes magasház melletti állomásra, ahol a buszállomás is van, innen piros Mercedes Citaro gázüzemű buszok gurulnak ki a környező utcákba (hét buszvonal szolgálja a lakosokat). A türelmesebbek láthatják a Navya tesztelés alatt álló, kisméretű, sofőr nélküli elektromos buszát is 15-20 km/órás sebességgel araszolni. (A leendő városi shuttle-ról egyébként külön e-mobilitás riportban számolunk majd be itt az Indexen). A városban ezen kívül leginkább kerékpárral mozognak a helyiek, a viszonylag kis távolságok miatt ez a legelterjedtebb közlekedési mód – mármint a gyalogláson kívül, ami a széles járdák és sétálóövezetek miatt szintén kellemes, és energiatakarékos módja eljutni Ä-ból ß-be. Mindez nem jelenti azt, hogy nincsenek autók a városban – nagyon is vannak, nagy többségben belsőégésű motorokkal hajtott, nem elektromos járművek. Viszont ezek már most kiszorulnak a külsőbb részeken lévő parkolókba, a várostervezők elképzelései szerint pár éven belül többségben lesznek az elektromos autók, és fontos szerepük is lesz a jövőben a város energiagazdálkodásában: a házak alatti parkolókban töltőn hagyott autók alkotnak majd amorf, okos algoritmusokkal szabályozott elektromosságtároló telepeket.

Így ősszel nehéz külső szemlélőként megítélni, hogy az okosklímákkal felszerelt lakások falain kívül, az egyre vadabb nyári kánikulában mennyire lehet majd megmaradni Újaspernváros terein, annyi viszont biztos, hogy a mesterséges tó és tópart önmagában hűsítő élményt nyújthat, és rengeteg a zöldfelület. Társasházak falaira szerelt fémrácsokra futtatott borostyán és vadszőlő, az új városi kertészeti elveknek megfelelően szabadon nőni-vadulni hagyott mezeivirágos ágyás, és pár éven belül pompás árnyékot ad majd a sok-sok - földbe és nem dézsákba ültetett - facsemete is, összességében jó pár fokkal csökkentve a közterületek hőmérsékletét.

Energiahatékonysági kísérleti nyulak

Az okosvárosban tett sétán szerzett benyomások - miszerint visszafogottan futurisztikus, minden korábban látott településtől különböző helyen járunk - elég meggyőzőek, azt azonban nem mutatják meg igazán, hogy a színfalak mögött milyen összetett irányítástechnikai, információs technológiai infrastruktúra bújik meg. Ezekről a Siemens projektvezetői, szakemberei, illetve maga Georg Pammer, az ASCR-projekt igazgatója tartott előadásokat az okosváros fejlesztési központjában.

Az hogy az ASCR kísérleti projekt, egyrészt abban mutatkozik meg, hogy van jó pár kutatási céllal kialakított épület, amelyekben a projektben dolgozó cégek mérnökei - nagyjából százan – dolgoznak. Ezekbe az adatbányász laborokba naponta másfél millió mérőszám fut be a városrész házaiba telepített különféle szenzorokból. A valós idejű – és legfőképp valós – adatokat 2023-ig gyűjtik és elemzik, a tervek szerint akkor indul a 45 millió euróra tervezett ASCR 2023, ami ha nem is az okosváros öntudatra ébredése lesz, de megtörténik az épületek hálózatba kötése, és megkezdődnek a kiterjedt, innovációs, energiahatékonysági kísérletek a hűtés-fűtés, valamint az elektromos járművek komplex rendszereivel, a helyi klímabarát mikrohálózat országos elektromos hálózathoz való kapcsolásával, és a fogyasztói igények ingadozásához való hangolásával.

Jelenleg 111 okoslakás van bekötve az adatgyűjtésbe, otthonaikban itt-ott eldugva speciális szenzorok küldözgetik az anonimizált adatokat arról, hogy mikor és hányan vannak otthon, hogyan használják a korszerű klímaberendezéseket miképp szabályozzák a lakás hőmérsékletét, mivel és mennyit világítanak, mennyi hideg és meleg vizet használnak, mennyit fogyasztanak a különféle elektromos eszközök. A kutatásban önkéntes alapon részt vevő városlakók ebből nem sokat érzékelnek, egy helybéli férfi minderről annyit mondott, hogy pár éve költözött családjával a belvárosból az okosvárosba, és azóta sokkal komfortosabbnak, stresszmentesebbnek érzi az életét, a lakás klímája, a szellőzés és az elektromos hálózat egyszerűen szabályozható, egy Smart Home Control nevű okostelefonos app segítségével akár már a munkából hazafelé tartva, a vonaton ülve feljebb tudja venni a fűtést, és bár kísérleti projektről van szó, ő ebből semmit nem érez, legfeljebb annyit, hogy a rezsit nem közvetlenül a szolgáltatóknak fizeti, hanem a projekt mögött álló kutatási egyesülésnek, illetve hogy bizonyos időközönként interjúkat készítenek vele, illetve különféle műhelymunkákba is bevonják.

Érdekes mozzanat, hogy nem minden kísérleti lakos kap hozzáférést az apphoz, a kutatók ezzel is azt vizsgálják, mennyire van ösztönző hatása annak, ha a felhasználó olyan eszközt kap a kezébe, amivel jobban tudja felügyelni, kontrollálni saját energiafogyasztását. Nem meglepő: az előzetes adatok szerint 10-15 százalékkal csökkent a rezsije azoknak, akiknek ott van a telefonján a Smart Home Control App.

Digitális iker

A demonstrációs célok közt van egy sor izgalmas, a jövőben piacosítható fejlesztés is folyamatban, ezek közül talán a legérdekesebb az "ingatlankezelő digitális iker". Ez egy üzemeltető-karbantartó szoftverplatform, és már élesben tesztelik az egyik épületen, a szíve-lelke pedig a felépített ház tökéletes digitális másolata. A digitális ikert úgy kapják, hogy építés közben minden egyes munkafázis után úgymond beszkennelik a házat: milliárd és milliárd adatpontból álló felhőkkel és gömbpanorámás fotókkal Google Street View-hoz hasonló 3D másolatot készítenek az utolsó zugról is, pontosan megadva, hogy hol milyen vezetékek, csövek, kábelek futnak, milyen berendezések működnek a falak mögött, a mennyezetben, a padló alatt.

 

Nem is nagyon kell magyarázni mennyi előnye van ennek a hagyományos tervrajzokkal szemben: a szenzorokkal megpakolt okosépület üzemeltetője nemcsak valós idejű adatokat kap az épület működéséről, de bármilyen üzemzavar támad, a digitális ikert előkapva, rétegeit váltogatva minden eddiginél precízebben ki tudja deríteni, hol szükséges beavatkozni. Az integrált adatcsomagokból formálódó, adaptív és öntanuló algoritmussal dolgozó digitális iker ezen túlmenően adatokat szolgáltat az épület helyiségeiről is, monitorozza a hőmérsékletet, a levegőminőséget, a kihasználtságot, az energiafogyasztást, a feszültségingadozást, ezeket össze tudja vetni a külső érzékelőkből érkező adatokkal (napszak, időjárás, légszennyezettség stb).

A kutatás fő célja, hogy rugalmas és jól skálázható ingatlankezelő módszert dolgozzanak ki a jövő energiahatékony és okos épületeihez, hogy a buta vasbeton épülettömbök helyett az emberek valós igényeihez simuló, egymással is kommunikáló életterek legyenek az energiával jól gazdálkodó városok építőkockái.

Mikrogrid és makrogrid, érted te ezt, Ingrid?

Az ASCR-projekt másik roppant izgalmas vállalása színtisztán energetikai jellegű: a kutatók olyan kis méretű, helyi elektromos hálózat (úgynevezett mikrogrid) kialakításán dolgoznak, ami a lehető legtökéletesebb, leghatékonyabb és legtakarékosabb szimbiózisban él a nagy országos hálózattal. Ehhez egy rendszerbe kell integrálni a település különféle energiafogyasztó és termelő épületeit – a napelemes lakóházakat, iskolaépületeket, kollégiumokat stb –, összekötve az információs és kommunikációs rendszereket egészen az egyes felhasználók szintjéig. 

 

Az ASCR kulcsfontosságú küldetése megtalálni az épületek optimális energiaállapotát, ami azért nehéz, mert a jövőt, azt, hogy egy hét vagy akár egy nap múlva mennyi energiát fogyaszt és termel egy ilyen épület, irtó nehéz megjósolni a rengeteg változó – időjárás, klímaváltozás, felhasználói igények stb – miatt. Az öntanuló mesterséges intelligencián, az adatbányászaton alapuló kísérleti szoftverek kifejlesztésével ezen szeretnének változtatni a bécsi kutatók. A cél, hogy szenzorokkal és kontrollerekkel felszerelt házak kezelői a közeljövőben egyre pontosabb becslésekkel tudják a rájuk bízott épületek energiagazdálkodását kézben tartani.

Jelenleg három épület – egy lakótömb, egy kollégium és egy óvoda-általános iskola – van így behálózva tesztjelleggel. Ezekben napelemek, szolár termál rendszerek, ezek kombinációi, hőszivattyúk, hőtároló és elektromosságtároló rendszerek vannak kialakítva, csupa olyasmi, amivel ha a jövő megújuló és fenntartható energiaforrásait akarjuk hasznosítani, mindenképp számolni érdemes. A jelenleg tesztelés alatt lévő, három épületből álló komplexum tehát egyrészt energiát fogyaszt, másrészt termel is energiát, összességében hol pozitív, hol negatív mérleggel. A hozzájuk kifejlesztett speciális irányítórendszerek az energia optimális elosztásáért, felhasználásáért, tárolásáért és továbbításáért fellelnek. A teljes mértékben digitalizált okoshálózat tesztrendszere pillanatnyilag tucatnyi szerverből, 24 transzformátorból, és számos szenzorból áll. A szoftveres infokommunikációs rendszer az épületektől és felhasználóktól gyűjtött hálózati adatokat (hőmérséklet, szellőztetés, energiafogyasztás, feszültség, stb) egybegyúrja a külső adatokkal (időjárás előrejelzések és egyéb események), és azt figyeli, milyen hatással vannak egymásra az energiahálózat és az épületek. Az így begyűjtött, legkülönfélébb szcenáriókra érvényes adathalmazokból a jövőben ki lehet dolgozni olyan környezetbarát és fenntartható energiatermelési és -fogyasztási modelleket, amik segítségével minimálisra lehet szorítani a nagyvárosi épületek rezsiköltségét is.

A városlátogatás végeztével még egy rövid séta, bámészkodás belefér a bécsi főpályaudvarra indulás előtt. Dél elmúlt. Befut az állomásra egy vonat, páran leszállnak. A kis, piros, sofőr nélküli busz épp újabb tesztkörbe kezd. Udvariasan megáll egy zebránál, hogy elengedje a zöld jelzésen áthaladó gyalogosokat. A magasban egy repülőgép leszálláshoz készül, lomhán ereszkedik a schwechati repülőtér felé az okosváros némiképp steril, de jórészt barátságos sziluettje fölött. Ki gépen száll fölötte, annak térkép e táj, de aki itt lakik, a világ legnagyobb laboratóriumában él.

Forrás:
https://index.hu/techtud/2019/10/26/siemens_aspern_becs_ascr_okosvaros_microgrid_energiahatekonysag/
 
Black Friars híd Londonban, Egyesült Királyság

Panasonic napelemekkel

Öt éves elkészítő is kivitelező munka után fejeződtek be a munkálatok a máris London új látványosságának számító napelemes vasúti hídon, a Blackfriars Bridgen.

A történelmi múltú, eredetileg 1864-ben megnyitott viktoriánus híd alaposan megújult. A Londont ,,kizöldíteni” akaró Thamselink programban szereplő beruházás alapján megvalósult a világ legnagyobb napelemes hídja. Az építkezés során négyezernégyszáz napelemes panellel burkolták be a hidat, az így nyert energia félig biztosítja a Blackfriars vasúti pályaudvar éves szükségletét is.

Napcsövek segítségével vezetik be a fényt

Ezt a pályaudvart évente tízmillió utas használja, a beruházással az ő ellátásuk színvonala is javul. A munkálatokhoz a napelemeket a Solarcentury nevű vállalat szállította. Számos korszerű megoldás is segíti a komplexum gazdaságos üzemeltetését. Modern esővízgyűjtő rendszert alakítottak ki, a természetes fényt napcsövek segítségével vezették az épületek belsejébe. Ezek mind az üzemeltetési költségek csökkentését szolgálják.

A szolárhíd valójában ügy működik, mint egy kisebb erőmű. A kapacitása évi 1,1 megawatt, nagyjából egymillió kilowattóra villamos energiát termel majd. Nem angolokról lenne szó, ha nem sajátosan számolnák ki a híd napelemes berendezéseinek teljesítményét. A londoniak szerint a híd napelemei napi nyolcvanezer csésze tea főzéséhez elegendő elektromosságot szolgáltatnak.

Jelentősen csökken a széndioxid kibocsátás

A vasúti hidat üzemeltető Network Rail, a Brit Állami Vasúti Társaság utódjának vezetői a híd környezetbarát mivoltát is hangsúlyozzák. Egyebek között azt, hogy a napenergia segítségével előállított elektromos áram több mint 500 tonnával csökkenti majd az éves szén-dioxid kibocsátást.

Jóllehet építői a világ legnagyobb napelemes hídjának tartják a Blackfriars Bridget, létezik azonban a világ másik fertályán egy a maga nemében szintén egyedülálló hasonló létesítmény.

Igazi látványosság a brisbanei Kurilpa híd

Szolárhidak már többfelé léteznek a világban.

Az ausztráliai Brisbane-ben működik a világ első napelemekkel fedett gyalogoshídja. A Kurilpa gyalogoshíd a városnak nevet adó Brisbane folyót íveli át, számítások szerint hetente csaknem ötvenezer ember kel át rajta az egyik partról a másikra. A létesítmény hossza majdnem ötszáz méter, hat és fél méter a szélessége, amely kényelmes közlekedést biztosít a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak.

A híd világításáról és egyéb elektromosságot igénylő szolgáltatásairól 84 napelem gondoskodik. Naponta mintegy száz kilowatt energiát termelnek a berendezések, ami teljes egészében elég a híd működtetéséhez. Sőt még felesleg is marad, amit visszaforgatnak a központi villamoshálózatba. Itt is készültek környezetvédelmi számítások. Évente csaknem 40 tonnával csökken általa a széndioxid kibocsátás.

A Kurilpa gyalogoshidat 63 millió ausztrál dollárból építették, mára a város egyik látványosságává vált. Különleges led sorai segítségével esténként, éjszakánként szemkápráztató fényeffektusokat képes kibocsátani a híd.

 

 

 

20 ezer e bringával startol a párizsi e-Bubi

A világ legnagyobb elektromos kerékpárflottájával már érdemben lehet harcolni a légszennyezettség ellen.

Hamarosan – 2019 szeptemberétől – elkezdhetik használni a francia főváros lakói azt az e-bringa flottát, amely közel 20 ezer darabból áll majd. A Veligo nevű rendszer kezdésként tízezer elektromos kerékpárt kínál, de gyorsan fejlesztik majd a létszámot. A cél Párizs légszennyezettségének csökkentése ilyen módon is. A Veligonál havonta 40 eurós tagsági díjat kérnek és bringákat otthon is lehet tárolni. Ez egyfelől megoldja a töltés kérdését, másfelől, mindig kéznél lesz a bringa. Az előfizetésnek van még egy formája, amikor egy cég bérli a dolgozóinak, nekik akár 20 euróért is kínálják egy hónapra – írja a Reuters.

A HVG szerint  a  kerékpárok nagyjából 10 kilométernyi távot tudnak egy töltéssel megtenni, persze attól függően, mennyire száll be valaki maga is a pedálon keresztül a hajtásba nyilván lehet tovább is menni. A hat évre szóló költségvetése a kerékpármegosztó programnak 111 millió euró, úgyhogy valóban nem egy olcsó vállalkozás.

A Párizsban működő elektromos robogószolgáltatás mellett, amelynek neve Lime, ezek szerint szükség van egy alapvetően hasonló, de a kerékpárok előnyeit is nyújtó szolgáltatásra. Várakozásaik szerint egy ilyen rendszer akár 200 ezer lakos közlekedését is megoldhatja, egyben motiválhatja őket, hogy maguk is vásároljanak elektromos kerékpárt, amelyek ára elég borsos 1500-2000 euró.
 

 


A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban

A világ legnagyobb koncentrált naperőművét építi fel Dubajban egy szaúdi cég. A 700 megawattos naperőmű technológiája lehetővé teszi, hogy naplemente után akár 15 órával is villamos energiával lássa el a fogyasztókat.

A napenergia magyarországi helyzetének legaktuálisabb kérdéseiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A Noor Energy 1 nevet viselő projekt 2020-ben készülhet el, és részét képezi Dubaj azon terveinek, amelyek szerint 2050-ig az emírség energiaellátását 75 százalékban megújuló forrásokra állítják át. A fejlesztés egyben Szaúd-Arábia hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját is szolgálja, amelynek célja az ország olajipari függőségének csökkentése.

A koncentrált naperőmű (CSP) vagy naphőerőmű működése eltér a már Magyarországon is jól ismert fotovoltaikus technológiától. Annál lényegesen költségesebb, ugyanis energiatároló funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően sötétben is képes az áramtermelésre.

Az energiatárolás azonban nem a villamos energia, hanem a hőenergia annál valamivel egyszerűbb tárolását jelenti, amiből az erőmű akár órákkal naplemente után is képes áramot előállítani. A CSP-erőműben napenergiával vizet hevítve turbinákon keresztül, a hagyományos hőerőművi folyamat révén állítanak elő villamos energiát, ami megkülönböztetendő a napelemektől, ahol a napenergiát közvetlenül alakítják át villamos energiává. A technológia így egyben a ma még meglehetősen drága lítiumionos villamosenergia-tárolásnak is egyfajta alternatívája.

Az erőművet egy 250 megawattos fotovoltaikus egységgel is kibővítenék, de enélkül is a világ legnagyobbja lesz a maga nemében, megelőzve a marokkói Ouarzazatéban idén elkészülő 580 megawattos létesítményt. További különlegessége lesz, hogy az erőmű jellegzetes kinézetét meghatározó naperőmű-torony 260 méter magas lesz, ami a tervezők szerint szintén világcsúcsnak számít majd.

A 4,3 milliárd dolláros beruházásban épülő erőmű 320 ezer lakost fog villamos energiával ellátni 7,3 cent/kWh költségen, - ami a technológia esetében először csökkent egyszámjegyűre - és a karbonemissziót évente 1,6 millió tonnával fogja csökkenteni. A terv szerint a naperőműparkot 2030-ig 5000 MW-ra bővítik, részben új fotovoltaikus termelő kapacitások telepítése révén.

A fotovoltaikus és a koncentrált naperőmű működésének főbb különbségei: